Informatie over zonnig Spanje als vakantieland en reisbestemming

Spanje landkaart Op deze pagina treft je alle informatie aan die je moet weten over Spanje wanneer je er naar op vakantie wilt gaan. Spanje is een prachtig land wanneer het gaat om zon, zee, strand en bezienswaardigheden.
Iedereen kent Spanje van de welbekende badplaatsen als Benidorm en Calella. Naast Madrid, Barcelona en Valencia beschikt Spanje over zeer veel mooie diverse steden. Daarnaast vind je in de binnenlanden het authentieke romantische spanje, hier tref je Spanje wellicht op haar mooist.
Veel mensen kennen Spanje als zonland, je kunt er echter in de winter ook gebruik maken van wintersport faciliteiten in de PyreneeŽn.

Beschikbare steden van Spanje

Locatie

De hoofdstad van Spanje is Madrid. Madrid is ook de thuisbasis van de Spaanse koning en de landsregering is er gevestigd. In principe wordt alle landelijke politiek vanuit deze stad bedreven. Spanje ligt in het zuidwesten van Europa op het Iberisch Schiereiland. Met 46,7 miljoen inwoners verdeeld over 505.992 vierkante kilometers is het een land waar je echt nog kunt genieten van rust naast de drukke steden en vakantie trekpleisters.

Mooie stranden en uitzichten. Dankzij deze gunstige ligging profiteert Spanje van een gunstig klimaat. Aan de noordkant wordt het land van Frankrijk gescheiden door de PyreneeŽn.
In het westen grenst het aan Portugal. Verder wordt het land omringd door de Middellandse Zee (in het oosten en zuiden), de Cantabrische Zee (in het Noorden) en de Atlantische Oceaan (in het westen en zuiden). Het zuiden van Spanje ligt overigens maar 14 kilometer van het continent Afrika.
Het is slechts de Straat van Gibraltar die Europa van Afrika scheidt. Maar het Spaans grondgebied houdt niet direct op na deze scheiding. In het noorden van Afrika liggen nog twee Spaanse steden, namelijk: Ceuta en Melilla. Nog verder in zuidelijke richting (ongeveer duizend kilometer) treft u de Canarische Eilanden aan in de Atlantische Oceaan.

Klimaat

Hoewel velen bij Spanje denken aan warm zomers weer, gaat dat niet altijd op. De zomermaanden zijn inderdaad droog en warm tot zeer warm, maar in de wintermaanden kan het in grote delen (erg) winters zijn. Dat heeft vooral te maken de aanwezigheid van berggebieden en het ontbreken van de invloed van de Middellandse Zee in het binnenland en noordwesten van Spanje.
Spanje heeft 3 klimaatgebieden:
- de eilanden en de kustgebieden in het zuiden en oosten hebben een mediterraan klimaat
- het centrale binnenland heeft een landklimaat
- het noorden en noordwesten heeft een zeeklimaat

Tijdens de wintermaanden kan het in delen Spanje vrij koel zijn. Het noordelijke gelegen deel (ten zuiden van de PyreneeŽn) en centraal Spanje heeft een vergelijkbaar weertype als dat van ons. Temperaturen die gemiddeld enkele graden boven het vriespunt liggen, geregeld nachtvorst en kans op winterse neerslag in de vorm van sneeuw, hagel en ijzel.
Ook de noord-oostkust (CataloniŽ) en de noordkust (Baskenland) kunnen te maken krijgen met winterse buien en overlast als gevolg van dat weer.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Spanje dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort of Europese identiteitskaart die nog tenminste 3 maanden na terugkeer in Nederland geldig dient te zijn. Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit geldt voor Spanje geen visumplicht.

Valuta en geldzaken

De Spaanse valuta is de Euro. Overal in Spanje tref je de reguliere pinautomaten, je kunt dus gewoon pinnen zoals je dat ook gewend bent in Nederland.
De meest gangbare credit cards (American Express / Eurocard Mastercard) worden vrijwel overal geaccepteerd.

Taal

De officiële taal is Spaans, daarnaast kun je ook met de Engelse, Duitse en vaak zels de Nederlandse taal aardig uit de voeten.

Benodigde vaccinaties en inentingen

Voor een reis naar Spanje hoef je geen inentingen en/of vaccinaties te halen.
Kijk echter wel uit met drinken uit de kraan. Alhoewel het water in de betere hotels tegenwoordig al wel drinkbaar is kun je drinkwater toch beter in de winkel kopen.

Landenoverzicht