Informatie over zonnig Turkije als vakantieland en reisbestemming
Op deze pagina treft je alle informatie aan die je moet weten over Turkije wanneer je er naar op vakantie wilt gaan. Turkije is een prachtig land wanneer het gaat om zon, zee, strand en bezienswaardigheden.
Doordat Turkije een erg groot land is is het zeer divers qua natuur, klimaat en toerisme.
Qua natuur is het land zeer afwisselend; aan de kusten is het land relatief plat en haast tropisch waar het in het binnenland juist bergzaam is; rotsachtige bergpartijen tot zeer groene bergen.
De uiterst vriendelijke bevolking maakt het land tot een super vakantieland waar je je volledig op je gemak zult voelen en lekker kunt genieten. Ben je meer geïnteresseerd in wintersport dan is het zelfs mogelijk om in Turkije op wintersport te gaan (in de binnenlanden van het oostelijke deel kunnen de temperaturen tot ver onder 0 geraken), echter staat deze vorm van toerisme nog in haar kinderschoenen. Zo kun je bijvoorbeeld ook een zomervakantie combineren met een wintersportvakantie in Alanya.
Locatie
De hoofdstad van Turkije is Ankare, Turkije telt ruim 67 miljoen inwoners.
Turkije ligt op twee continenten. De totale oppervlakte van de Turkse republiek (Tûrkiye Cumhuriyeti) bedraagt 780.576 km, waarmee het land ruim 22 maal zo groot is als Nederland, en 3 maal de oppervlakte heeft van West-Duitsland.
De Turkse landstreek Trakya (Thracië) beslaat slechts 3% hiervan en ligt op het Europese continent. De resterende 97% ligt op het West-Aziatische schiereiland, dat Klein-Azië of Anatolië genoemd wordt. Het Aziatische en het Europese continent worden van elkaar gescheiden door de Bosporus, de Dardanellen en de Zee van Marmara.
Anadolu, zoals de Turken het noemen, het Aziatische deel van Turkije, dankt zijn naam aan de Grieken die het simpelweg naar de windstreek hadden genoemd (anatoli is het Griekse woord voor oosten).
De republiek wordt omringd door Griekenland, Bulgarije, Rusland, Iran, Irak, en Syrië. Tweederde deel van de landsgrenzen bestaat uit zeekust (het land heeft een kustlijn van maar liefst 8000 km) maar het aantal stranden is gering door het bergachtige landschap.
Turkije is verdeeld in 67 provincies, die op hun beurt weer onderverdeeld zijn in districten en subdistricten.
Het tijdsverschil met Nederland bedraagt 1 uur later.
Klimaat
In Turkije is het klimaat afhankelijk van de geografische ligging. Istanbul heeft een gematigd klimaat met hete zomers en milde winters, de temperaturen varieren van 28 graden in de zomer tot temperaturen rond het vriespunt in de winter.
Aan de Turkse Riviera - van Antalya tot Iskenderun - heerst een subtropisch klimaat met temperaturen in de zomer oplopend tot 30 graden en in de winter gemiddelde temperaturen van 12 graden tot 15 graden. In het binnenland heerst een continentaal klimaat met hete zomers en ijskoude winters.
Reisdocumenten
Voor reizen naar Turkije dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort of Europese identiteitskaart die nog tenminste 3 maanden na terugkeer in Nederland geldig dient te zijn. Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit geldt voor Turkije een visumplicht. Bij aankomst op de luchthaven in Turkije is dit visum bij de douane verkrijgbaar. De hieraan verbonden kosten dient u ter plaatse te voldoen. Ook voor babies en kinderen geldt een visumplicht.
Bij aankomst op de luchthaven dient u contant visumkosten te betalen (ca. euro 10 p.p.). Dit kun je het beste gepast doen, wisselgeld hebben ze meestal niet.
Valuta en geldzaken
De Turkse valuta is de Lira. Praktisch overal kun je ook met de euro betalen, vaak heeft men dit nog liever en betaal je meestal nog minder ook. De meest gangbare credit cards (American Express / Eurocard Mastercard) worden vrijwel overal geaccepteerd.
Wees op je hoede wanneer je geld wisselt bij een van de vele geldwisselkantoren; je betaalt hiervoor vaak een hoog bedrag aan commissiekosten. Je kunt dus beter pinnen bij een bank!
Taal
De officiële taal is Turks, daarnaast kun je ook met de Engelse, Duitse en vaak zels de Nederlandse taal aardig uit de voeten.
Benodigde vaccinaties en inentingen
Het wordt sterk aangeraden om inentingen Hepatitus A en DTP te nemen. Doe dit serieus want er zijn al veel verhalen van mensen die ziek zijn geworden na hun vakantie naar Turkije door bijvoorbeeld alleen al het drinken uit de kraan. Raadpleeg dus eerst de GGD voordat je afreist.