Beschikbare steden van Turkije

Side Turkije reis- en zonvakantieinformatie

Side staat bekend om de mooie ruïnes Side (betekent oorspronkelijk 'granaatappel') is van oudsher een klein vissersplaatsje dat ligt op circa 45 kilometer van de luchthaven van Antalya. Het plaatsje is een van de weinige badplaatsen in Turkije met mooie brede zandstranden. Aan de vele Romeinse restanten in de omgeving kun je zien dat zij deze plaats al wisten te waarderen om zijn mooie kust, je vindt er dan ook veel mooie ruïnes. De oude dorpskern is echt prachtig en geeft je een goed vakantiegevoel; lekker genieten met een drankje in de haven en staren naar de vele kleine vissersbootjes op het water, genietend van een lekker zonnetje.
Door het toerisme is Side uitgegroeid tot een van de mooiste Turkse badplaatsen dat alles biedt van oude ruïnes tot aan superluxe all in resorts en van pittoreske kraampjes tot aan complete shopping centers waar je vooral goud, tapijten en lederwaren kunt kopen (denk aan de invoerrechten bij de Nederlandse douane).

Bezienswaardigheden, uitgaansmogelijkheden en overig vermaak

Het oude autovrije centrum van Side ligt op een landtong en is dus mooi gepositioneerd langs de zee. Talloze cafe's en restaurants kijken uit op zee en de smalle straten barsten van typische ambachtswinkeltjes. Er bevindt zich een zeer uitgebreide en goede selectie van restaurants, bars, winkeltjes en discotheken.
Ook op het gebied van watersport is er in Side genoeg te doen Wanneer je langs de overgebleven zuilen het autovrije centrum van Side binnenwandelt begrijp je direct waarom Side ook wel als één groot openluchtmuseum wordt gezien. In en om het centrum van Side bevinden zich onder meerde overblijfselen van de Apollotempel, de oude stadsmuur en de agora, waar vroeger de slaven werden verhandeld. En niet te vergeten het imposante theater, dat vroeger plaats bood aan 18.000 toeschouwers. Het mooie theater in het oude stadsgedeelte met zijn zuilen galerij is de oudste van de streek. In de grote Romeinse baden bevindt zich nu één van de mooiste archeologische collecties die te bezichtigen zijn.
Op uitgaansgebied biedt deze plaats genoeg mogelijkheden, er zijn vele restaurants, disco's en gezellige kroegen. Side staat overigens ook bekend om de grootste openluchtdiscotheek van de Turkse Rivièra; The Oxyd.
In de Sorgun duinbossen is het goed wandelen, een leuk feitje is dat de Turken hier zelf veel gaan barbequen met de hele familie. Kijk er niet vreemd van op wanneer de vriendelijke bevolking je vraagt een vorkje mee te prikken. Aan de rand van het bos bevindt zich een forellenkwekerij, leuk om te zien hoe dit bedrijfje op ambachtelijke wijze wordt gerund.
Op 20 kilometer afstand is er tevens de mogelijkheid om een potje te golfen op een 18 holes golfbaan.

Algemene informatie over Turkije

Voordat je op vakantie gaat raden wij je aan om de algemene informatie goed door te lezen zodat je goed voorbereid kunt afreizen naar deze fantastische plek.

Landenoverzicht